
Oblíbili jste si čaj jako nápoj? Potom byste si neměli nechat ujít několik zajímavostí, které k čaji patří.
Čajový mistr pozná z ochutnávky mnoho informací
To, že odborník na čaje dokáže na základě ochutnání, barvy a vůně čaje rozpoznat, o jaký druh se jedná, zřejmě nikoho nepřekvapí. Ovšem skuteční čajoví mistři dokážou odhalit mnoho dalšího. Například z jaké lokality zelený nebo jiný čaj pochází a v jaké přibližné nadmořské výšce jsou umístěny jeho plantáže. Zrovna tak umí určit světovou orientaci čajové plantáže a tedy i samotných rostlin čajovníku.
Čajovník čínský na mnoho způsobů
Vzhledem k velmi širokému sortimentu čajů, které čajovny a specializované prodejny nabízejí, by se dalo předpokládat, že existuje mnoho různých rostlin čajovníků. Přitom drtivá většina nabízených čajů pochází z jednoho druhu – čajovníku čínského. Ostatní odlišnosti jednotlivých čajů v nabídce vznikají díky ostatním faktorům. Hlavní vliv má místo, kde se čaj pěstuje, způsob pěstování čajovníků a zejména technologický proces zpracování čajovníkových listů určených k přípravě nápoje.
Zaměstnanci plantáží mají svoje předpisy
Péče o plantáže a následnou sklizeň je životně důležitá pro každého pěstitele čajovníků. To je také důvod, proč musí zejména česači listů na čajovníkových plantážích udržovat pečlivou tělesnou hygienu. To samé platí i pro dělníky, kteří čajové lístky zpracovávají. Současně je zakázáno používání různých deodorantů a parfémů.
Kde roste čajovník čínský
Jedná se o úžasnou a velmi nenáročnou rostlinu, která zvládne růst v různých lokalitách. To je také hlavní příčina toho, že čajové plantáže existují v mnoha různých zemích. Čajovník umí nabídnout své listy ke sklizni v hornatých krajích, ale zrovna tak dobře roste i v nížinách.
Kdy se čaj sklízí
Hodně záleží na lokalitě a také druhu zpracovávaného čaje. Obecně lze konstatovat, že v mnoha případech dochází ke sklizni několikrát ročně.
Kdo vládne pitnému režimu?
Celosvětově je na prvním místě samozřejmě voda. Bylo by zvláštní, kdyby prvnímu místu vévodila jiná tekutina. Ovšem hned následnou stříbrnou pozici obsadil čaj. Významným způsobem k této přední pozici samozřejmě přispívají nejlidnatější části světa. Tedy země jako jsou Čína nebo Indie.
Zelený čaj k netypickému jídlu
Popíjení zeleného čaje ráno, v průběhu dne nebo večer není nic originálního. To samé platí pro podávání čaje během společenských a někdy i státnických schůzek. Ovšem pro Evropany je většinou nemyslitelné, že by zapili čajem například pokrm z mořských plodů nebo ryb. Víno je přece mnohem vhodnější, někdo dokonce preferuje pivo. V kontrastu s tím je například v Japonsku zcela běžné, že se i při této příležitosti popíjí zelený čaj.
Čajové lístky jinak, než ve formě nápoje
Čajové lístky nemusí být využity jenom jako nápoj. Jsou i další varianty:
- Jestliže je smícháte s vlhkým listím, můžou přispět k odpuzení dotěrného hmyzu, jakým komáři rozhodně jsou.
- Zelený čaj můžete použít i v domácí kosmetice. Vedle jeho přidání do různých kosmetických přípravků vám pomůže proti zápachu nohou. Stačí, když si jím nohy omyjete.
- Čaj se také používá například na mytí podlah a ostatních míst.
- Další možností, jak využít čaj, jsou různé pokrmy. Existuje mnoho receptů se zeleným čajem v prášku.
Čaj patří do kompostu
Vylouhovaný čaj nepatří na smetiště, ale do kompostu. Jedná se o přírodní hnojivo, takže byste na to neměli zapomínat. To platí nejenom pro zelený čaj, ale i všechny další druhy.
Čajové sáčky válcují sypaný čaj
Historie čaje v sáčku je relativně krátká. Sáčky se začaly používat počátkem 19. století. Jejich prvotní účel byl převoz vzorků čaje z Indie do Ameriky. Jenže i takto krátká doba stačila čajovým sáčkům k tomu, aby převálcovaly sypaný čaj. V současnosti se na celém světě připravuje čaj ze sáčku ve více, než v 90 % případů.
Napište komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.