Ochutnejte výtečné archivní víno

Ročník vína je zkrátka rok, ve kterém byly sklizeny hrozny. Výrazně ovlivňuje i chuť a kvalitu vína, a to především kvůli počasí, jež má nemalý vliv na vinnou révu během vegetačního období. Na severní polokouli (Severní Amerika a Evropa) trvá vegetační období hroznů od dubna do října, kdežto na jižní polokouli (Argentina, Nový Zéland atd.) je vegetační období od října do dubna.

Samozřejmě narazíte i na vína bez data sklizně. Vyrábí se smícháním více ročníků dohromady a většinou jsou k zakoupení za nižší cenu.

Čím je definován dobrý a špatný ročník?

Obrovský vliv na vinnou révu má především sluneční svit. Čím více je slunných dnů během vegetačního období, tím je to lepší, protože hrozny dosahují optimálního stupně zralosti. Pokud je v oblasti příliš mnoho deště a mraků, hrozny nedozrají a mohou být náchylnější k hnilobě a nemocem. Hrozny jsou pak nižší kvality. Naopak, když je v oblasti příliš velké horko a slunečno (spoustu dnů s denní teplotou nad 33 stupňů Celsia), hrozny opadají dříve, než dozrají, a pak mají vína hořké třísloviny.

Velmi oblíbené je archivní víno 1967, jehož chuť se už plně rozvinula. Podmaní si vás i archivní víno 1997.

Kde koupit výborné víno?

Internet se chlubí pestrým produktovým portfoliem, přičemž širokou nabídku má jednoznačně e-shop Wineme.cz. Láhve jsou rozdělené na červená, bílá a růžová vína. Samozřejmě nechybí ani šumivá vína a archivní ročníková vína. Záleží na tom, co od tohoto alkoholického nápoje očekáváte. Každému vyhovuje úplně něco jiného.

Specifickou skupinou jsou sladká a dezertní vína z Madeiry a Francie. Každému vyhovuje ve vínu jiná chuť, a proto si prvně ujasněte, co upřednostňujete vy, aby vám láhev nakonec vyhovovala po všech stránkách. Wineme.cz dokáže nadchnou každého spotřebitele, i když je náročnější.