Historie nepřilnavého nádobí je delší, než si myslíte

Nepřilnavé nádobí lákalo vědce a kuchaře dlouhá staletí. Jaká je tedy jeho historie? A kdy se ho konečně podařilo vyrobit? Čtěte v tomto článku.

Rozmach přišel ve 20. století

Nepřilnavé nádobí lákalo kuchaře i hospodyňky po celou lidskou historii. Vždyť první zmínky pochází už ze Starověkého Řecka. Největší rozmach ale nastal až ve 20. století. Tehdy totiž přišel na scénu materiál PTFE. Tehdy jeden z vědců ze společnosti DuPont náhodou objevil látku, která se později ukázala jako revoluční.

PTFE folie i materiál celkově už v té době vykazoval jedinečné schopnosti. Mezi ně patřila zejména vysoká odolnost proti žáru. Bylo jasné, že se v laboratořích firmy DuPont povedlo objevit něco, co změní gastronomii jednou provždy. Materiál byl v polovině 20. století zaregistrován pod obchodní známkou Teflon a pod stejným názvem se používá dodnes.

Rozmach nepřilnavých materiálů

Po vzniku PTFE přišel další rozmach až ve 21. století. Na trh totiž vtrhlo nové keramické nádobí. To se ještě více rozšířilo po spekulacích o zdravotní škodlivosti teflonu. Keramické nádobí obsahovalo anorganické látky jako písek nebo jíl, čímž se od svého hlavního konkurenta výrazně odlišovalo. Jak ale později došlo k vyjasnění spekulací o zdravotní závadnosti teflonu a upravení výroby teflonového nádobí, vrátil se tento materiál opět na výsluní.

V dnešní době ale najdete mnohem větší množství nepřilnavých povrchů. Kromě teflonu a keramiky naleznete i speciální povrchy nazvané:

  • Eterna,
  • ILAG,
  • Eclipse,
  • HALO,
  • Skandia,
  • Xylan.

To ale nic nemění na tom, že keramika a teflon mají na trhu nezastupitelnou pozici. Oba povrchy totiž nabízí téměř nerozeznatelné vlastnosti, které se hodí ke smažení, vaření či pečení jídla bez použití oleje a dalších látek. A to je něco, co ocení nejen příznivci zdravého životního stylu.