Jaká vína vás v létě osvěží?

Teploty za oknem, zvláště ve vinařském Jihomoravském kraji, pomalu šplhají do hodnot polopouště. Hodí se vůbec v takovém vedru popíjet oblíbené víno, nebo nás spíše uspí? Záleží to na správném výběru.

Lehká bílá vína

Bílé víno s příjemnou kyselinkou je bez pochyb osvěžujícím nápojem pro letní večer. Mezi bílými odrůdami se dají nejsnáze najít varianty s nižším obsahem alkoholu, z nichž se vám nezamotá hlava. Navíc se hodí k celé řadě lehkých letních pokrmů – k salátům, rybám, těstovinám, kozímu sýru i jiným pokladům studené kuchyně. A pokud z něj ještě cítíte aroma citrusových plodů, není co řešit. Vybírejte například německý Ryzlink, voňavé italské Trebbiano nebo francouzský Sauvignon blanc. Ke grilování a na letní piknik nemusíte brát drahé skleněné lahve, raději si nechte načepovat sudová vína. Jsou také výborná a vyjdou vás na zlomek ceny.

Okouzlující rosé

Lákavá, jemná barva skleničky rosé už sama o sobě naznačuje, že se jedná o příjemný letní nápoj. Jeho kouzlo spočívá v unikátní kombinaci vyšší kyselinky a zbytkového cukru, plné chuti červeného a lehkosti bílého vína. Vyzkoušejte lahodná vína z Moravy a pro ještě lepší osvěžení je v tuto roční dobu klidně servírujte přímo z lednice!

Opojné šumění

Když popíjíte vychlazené šampaňské, ani si nevšimnete, že vám bublinky stoupají do hlavy. Jedná se mimo jiné o víno s nejmenším počtem sacharidů, takže vám ani nenaruší dietní plány do plavek. Sekty jsou v této roční době skvělou volbou, ať už se jedná o Champagne, nebo Prosecco. Servírujte je v nádobě s ledem a budete se cítit jako filmová hvězda!

S červeným vínem je kříž

Pokud patří červená vína k vašim srdcovým nápojům, nebudeme vás rozhodně od jejich konzumace zcela odrazovat. Je ovšem pravda, že jsou většinou těžší, a navíc se běžně servírují v pokojové teplotě. V létě můžete dát červené před servírováním na půl hodiny do lednice, musíte ovšem dávat pozor, aby nebylo podchlazené. Příliš studené rudé víno vám místo syté ovocné chuti nabídne nepříjemné taninyBude dobrým partnerem například ke grilování nebo k čerstvě nasbíraným houbám, jejichž zemité chuti skvěle odpovídá například burgundský Pinot Noir.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář