
Vybrat chutnou kávu je v dnešní době poměrně těžký úkol. Podívejte se na naše tipy, podle kterých snadno určíte kvalitní kávová zrna.
Čtěte pozorně informace na obalu
About Coffee: Informace o původu a kvalitě kávy se dočtete na jejím obalu. Například u průmyslové kávy najdete pouze sdělení o jejím původu. U kvalitní kávy najdete kromě místa sběru také odpovídající farmu, nadmořskou výšku pěstování, odrůdu, zpracování kávového zrna a mnoho dalších informací.
Datum pražení
Průmyslové kávy na obalu uvádí pouze datum minimální trvanlivosti. Maximální trvanlivost kávy je dva roky. U kvalitní kávy se uvádí datum minimální trvanlivosti jeden rok a je uvedeno i datum pražení. Obecně kávu doporučujeme spotřebovat do 3 měsíců od upražení, protože tak chutná a voní nejlépe.
Pražení, vůně a chuť
Úroveň pražení má přímý vliv na kvalitu kávy. Čím transparentnější jsou informace o pražení kávy, tím je její kvalita vyšší. Ke kávě si vždy přivoňte. Otevřený balíček kvalitní kávy voní kávově, čokoládově, oříškově a někdy i ovocně. Balení by mělo mít aroma ventil.
A konečně přišel čas na chuťový test. Kávu uvařte ve svém kávovaru. Pokud je káva příliš hořká nebo kyselá, může být pouze nedostatečně nebo příliš extrahována. Stačí změnit recepturu. Pokud změna receptury nepomůže, jedná se o nekvalitní zrna. Pokud cítíte chuť čokolády, ovoce, oříšků, pak jde o vysoce kvalitní kávu.
Pozor na kvalitu kávovaru
Při přípravě dobré kávy je třeba vybrat ta nejlepší zrna a použít kvalitní a dobře servisovaný kávovar. Zanesený a neseřízený kávovar totiž nepříjemně ovlivní chuť i vůni kávy. Proto svému kávovaru po záruce dopřejte odborný servis.
Domluvte si s našimi techniky ve Zbůchu servis kávovaru. V Plzni a okolí jej vyzvedneme zdarma, ze vzdálenějších měst nám jej stačí poslat kurýrem. Kávovar zdarma napojíme na diagnostiku. Případné závady vám zavoláme i s cenou za opravu. Záleží na vás, zda kávovar opravíme, nebo vám jej v původním stavu vrátíme zpět. Opravy kávovarů provádíme do tří dnů.
U běžných servisů kávovar podrobíme kontrole a provedeme odvápnění a chemické čištění. Následně seřídíme mlecí kameny a dávkovač kávy. Závěrem vyměníme těsnění a uděláme tlakovou zkoušku. Kávovar se vám odmění delší životností a chutnou kávou.